De impact van digitale schermen op de openbare ruimte

, ,

Op 21 januari publiceerde de lokale interkrant ‘Den Haag Centraal’ een artikel met de niets aan de verbeelding overlatende kop “Protest tegen verlichte reclamezuilen Den Haag“.
Nu.nl kopte op 22 januari “Hebben ledreclameschermen een negatief effect op de verkeersveiligheid?”
In snel tempo proberen buitenreclame exploitanten hun objecten te digitaliseren. Adverteerders hebben meer behoefte aan flexibiliteit, exploitanten zien kansen om duurzamer en efficiënter te werk te gaan, bezoekers en passanten profiteren van nieuwe functionaliteiten (zoals interactieve plattegronden) en steden maken gebruik van de zendtijd om efficiënter en snel te kunnen communiceren. Iedereen blij zou je zeggen.
Maar de andere kant van de medaille is dat de stad van ons allemaal is en dat digitale objecten niet door iedereen gewaardeerd worden. Hoewel uit diverse onderzoeken (bijvoorbeeld in 2016 gedaan door Amsterdam) blijkt dat bewoners in meerderheid geen bezwaar hebben tegen deze ontwikkelingen, zijn er ook (felle) tegenstanders.
Los van het feit dat de impact van digitale schermen goed geregeld kan worden (zoals lichtintensiteit beperken, geen bewegende beelden tonen langs doorgaande wegen), zal het beleid van de stad goed afgestemd moeten worden op de wensen van de verschillende partijen. Gelden er andere regels voor reclame in de openbare ruimte (die vergund wordt door de gemeente) dan voor reclame aan gebouwen of op prive terrein? Wil of kan de gemeente goed handhaven bij illegaal geplaatste objecten? Gaan we polderen of doorpakken?Een gemeente dient hier goed over na te denken en de belangen goed af te wegen.
NABB heeft in de afgelopen jaren al diverse steden begeleid bij deze ontwikkelingen (reclamebeleid, begeleiden aanbestedingsprocedures). Bel of mail ons voor meer informatie over dit ingewikkelde en uitdagende issue.
Klik hier voor een artikel naar DHC.
Klik hier voor link naar het artikel op nu.nl.
 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *