Centrum Amsterdam verbiedt bewegend beeld reclamevitrines

De recente berichtgeving op NABB moet weer geüpdatet worden. In Amsterdam is een beslissing genomen over het niet meer toestaan van bewegende beelden op vrijstaande reclamevitrines. Een ontwikkeling die mogelijk grote impact zal hebben op het business model van buitenreclame exploitanten, zeker ook omdat andere steden naar de ontwikkelingen in Amsterdam kijken.
Al in 2016 diende GroenLinks een motie in om bewegende reclames op reclamevitrines in de openbare ruimte te verbieden. Deze motie werd mede gesteund door SP en PvdA en moet dus uitgevoerd worden. “Bewegende beelden willen we zoveel mogelijk weren uit de openbare ruimte,” meldde wethouder Laurens Ivens op 29 januari in een commissievergadering van de gemeenteraad.
In juli moet het volledig geëffectueerd zijn, waardoor 28 vrijstaande reclamevitrines (door JCDecaux verkocht onder de merknaam ‘Metropole’) geen bewegend beeld meer mogen vertonen. Nieuwe vergunningsaanvragen voor deze objecten met bewegende reclamebeelden worden geweigerd. De objecten moeten verwijderd worden of er zal door JCDecaux vergunning aangevraagd moeten worden voor stilstaande reclame (wel digitaal waarschijnlijk).
Volgens de gemeente zijn de objecten zijn in strijd met het Stedelijk Kader Buitenreclame. Ook wordt gemeld dat er veel klachten binnengekomen zijn. Tegen die vergunningen is bezwaar gemaakt door onder meer de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, bewonersraad Nieuwmarkt/Groot Waterloo, Comité Westelijke Grachtengordel, huurdersvereniging Centrum en Wijkcentrum d’Oude Stadt.
Het is bekend dat de gemeente al langer de wens heeft om de vercommercialisering van de openbare ruimte tegen te gaan. Volgens GroenLinks lukt dat hiermee. Net als met het ‘geniale’ plan om de letters iAmsterdam weg te halen.
Op zijn minst opmerkelijk is het dat in het in 2016 gepubliceerde reclamebeleid enquete resultaten opgenomen zijn, waaruit duidelijk blijkt dat burgers zich niet storen aan (digitale) reclame en wel degelijk de voordelen zien. Maar als er een politieke meerderheid is voor verbieden, telt een enquete natuurlijk niet.
In onze berichtgeving van een paar dagen geleden meldden wij al over de kritiek op digitale reclamevitrines in Den Haag. De kritiek daar richt zich echter weer op andere elementen dan in Amsterdam. De plaatsing van digitale reclamevitrines brengt kennelijk nogal wat te weeg.
Het is op dit moment niet bekend bij ons of ook in andere stadsdelen dezelfde richtlijnen gaan gelden.
Onze bronnen voor dit item zijn drie artikelen uit het Parool en vanzelfsprekend ons eigen desk research:
Centrum trekt vergunningen in, 29 januari 2019
Amsterdam gaat videoreclames op straat verbieden, 16 januari 2019
GroenLinks: videoreclame in de stad moeten verboden worden, 16 december 2016

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *