Verbod op reclameschapen

image
Een paar weken geleden berichtten wij op NABB al over het leuke initiatief van Jozef Masereeuw, reclame op schapen, kort daarna bleek het initiatief ook behoorlijk levensvatbaar: adverteerders zijn er nu al op diverse plekken te zien en diverse kranten gaven aandacht aan het fenomeen. Op Molblog lazen we dat in Friesland een gemeente de reclameschapen wil verbieden. De reclameuitingen zijn verwijderd, maar de actie heeft zelfs tot aan de New York Times aandacht gekregen (New York Times!

Burgemeester Kuiper van de gemeente Skarsterlân (Friesland) verbiedt de reclame van Hotels.nl die twaalf schapen in een weiland langs de snelweg bij Joure dragen. De schapen zijn uitgerust met kleden met daarop de reclame, waar de eigenaar van het weiland en de dieren geld voor krijgt. ‘ De eigenaar van de grond krijgt het verzoek de reclame binnen een week te beëindigen anders volgt een dwangsom’ , aldus burgemeeste Kuiper in een persbericht.
De reclame wordt gemaakt door het Groninger boekingsbedrijf Hotels.nl. De bedrijfsnaam staat op blauwe doeken met daaronder de tekst Uut Grunn (Uit Groningen).
Burgemeester Kuiper wil de wandelende reclamezuiltjes zo snel mogelijk weg hebben: “Het is heel creatief en we zijn er absoluut niet chagrijnig over. Maar ons beleid is al jaren dat we geen reclame langs de snelwegen willen. Ook niet op levende have. Straks krijgen we ook reclame‑koeien en -paarden.” Maar Mazereeuw wil niet toegeven: ‘het is gewoon shirt-sponsoring’. Daarbij komt ook dat het Mazereeuw volgens eigen zeggen inkomsten heeft. Hij woont in een tehuis voor dak‑ en thuislozen. De opbrengst van het schapenproject is volgens hem voor een groot deel bestemd voor goede doelen.
We zijn benieuwd wie er aan het langste eind gaat trekken. In ieder geval zal Hotels.nl erg blij zijn met de free publicity.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *