Licht in reclameborden later uit

Integraal overgenomen uit De Stentor (21 januari 2009).
APELDOORN – Het uitschakelen van het licht in reclameborden aan gemeentelijke lantaarnpalen heeft vertraging opgelopen. Aanvankelijk wilde de gemeente dat vanaf januari lichten in alle bakken ’s nachts uit zouden zijn. De gemeente heeft echter meer voorbereidingstijd nodig dan ze in eerste instantie dacht.
Alle bakken – in Apeldoorn ruim 220 – moeten namelijk worden aangesloten op een tijdschakelaar op een centraal punt. Inmiddels is de helft aangesloten en ook daadwerkelijk ’s nachts uit. Gemeentewoordvoerder Marsha ten Hag verwacht dat de andere helft in de loop van het voorjaar is aangesloten. Daarnaast was aanvankelijk een aantal adverteerders boos over het plan.
De gemeente bereikte vorig jaar een overeenkomst met het Nationaal Publiciteits Bureau (NPB) om het licht in de reclameborden tussen 23 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends te doven. Het NPB exploiteert in een groot aantal gemeenten, waaronder Apeldoorn, de reclame aan lantaarnpalen.
Vooral regionale en lokale adverteerders maken gebruik van deze vorm van buitenreclame, stelt het NPB. De reclame aan lantaarnpalen, in vaktermen lichtmastreclame geheten, heeft vooral een verwijzende functie. Mensen die er langs rijden, zien op de reclameborden hoe zij bij de desbetreffende adverteerder komen.
Een aantal adverteerders in Apeldoorn was aanvankelijk boos over het besluit van de gemeente om de lichten ’s nachts uit te doen. ,,Een aantal adverteerders gaf aan ’s nachts exposure te missen”, vertelt Marc Bijl, operationeel manager van het NPB.
Daarop kwam het NPB tot een compromis met de adverteerders, vertelt Bijl. Dit jaar hoeven de adverteerders geen tariefsverhoging te betalen. Tevens krijgen zij geen rekening voor de tijd dat het licht in een bord wel brand.
De gemeente wil door het uitschakelen van het licht het milieu sparen. Volgens gemeentewoordvoerder Marsha ten Hag wordt door de actie jaarlijks een dosis energie bespaard die gelijkstaat aan het jaarlijkse energieverbruik van 24 woningen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *