LED-scherm ophangen kan niet altijd zomaar

,

We zien ze steeds vaker, grote digitale schermen die bedrijven plaatsen op hun gevel. Vrijwel overal in Nederland kunnen dit soort schermen niet zonder vergunning geplaatst worden. Het bedrijf Paul Meijering Metalen op bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel is daar nu ook achter gekomen. Op 24 augustus heeft de Raad van State besloten dat het bedrijf dit LED-scherm moet verwijderen.

Volgens de Raad van State is het scherm van 59 vierkante meter in strijd met het welstandsbeleid van de gemeente Zaltbommel. Daarom is de vergunning vernietigd. Het hoogste rechtscollege vindt dat de gemeente tegen de eigen welstandseisen is ingegaan. Die laten geen grotere LED-schermen dan 3 bij 0,75 meter (2,25 vierkante meter) toe. De gemeente Zaltbommel paste ten onrechte de eisen voor gewone reclameborden toe, stelt de Raad van State.

Een bewoner (overzijde van de provinciale weg) vindt het scherm levensgevaarlijk voor automobilisten. Bovendien heeft hij last van de lichtinval. Een ander argument van hem is dat het welstandsbeleid van de gemeente Zaltbommel een lichtreclame van dergelijke omvang niet toestaat.

De Raad van State heeft dus geen uitspraak gedaan over de verkeersveiligheid of lichtintensiteit, maar vond de plaatsing in strijd met de Welstandsnota. We zien op heel veel locaties dit soort schermen verschijnen, dus advies is altijd eerst een vergunning aanvragen. Issues ten aanzien van verkeersveiligheid zijn lastig te beoordelen; Rijkswaterstaat bijvoorbeeld heeft duidelijke regels ontwikkeld waar wel of geen reclameobjecten mogen staan, maar verbiedt ze niet totaal.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *