LED reclamemast bij Vught roept weerstand op

, ,

vandervalkvught550
Aan de Bossche Randweg tussen ‘s-Hertogenbosch en Vught bij Hotel van der Valk is recent (op grondgebied van de gemeente Vught) een LED reclamemast geplaatst.
Maar niet iedereen is er blij mee, er werd zelfs een Facebookpagina ‘Lichtmastvandervalk Weg’ voor opgesteld. De problematiek is vergelijkbaar bij plaatsingen van reclamemasten in andere gemeenten.  Uit de Facebookpagina:
“Terwijl de Gemeente beweert alles volgens de procedure te hebben gedaan heb ik inmiddels het volgende ontdekt: 
– bedrijfsreclame voor eigen bedrijf is in Vught vergunningsvrij. Naar de vorm wordt door welstand wel gekeken. Het ingediende ontwerp laat ook alleen eigen bedrijfsreclame zien; om die reden wordt de vergunning verleend. In de gemeenteverordening staat overigens dat bewoners geen overlast mogen ondervinden van bedrijfsreclame; inmiddels weet ik dat bewoners van de eerste flat aan het Heunpark er zwaar ziek van zijn. Dit is de eerste reden waarom de led- schermen in de huidige vorm nooit geplaatst hadden mogen worden. De gemeente Vught schendt hiermee haar eigen huishoudelijk reglement.
(Om onduidelijke redenen wordt daarna precies dàt puntje van Vught welstandsvrij verklaard….. Dat puntje lijkt een klein stukje niemandsland tussen de gemeentes ‘s- Hertogenbosch en Vught….)
– vd Valk is door reclameverkoop aan derden op de led- schermen afgeweken van de ingediende aanvraag (reclame voor eigen bedrijf) ; dit is de tweede reden waarom de schermen zo niet geplaatst hadden mogen worden (want dan wèl vergunningsplichtig met licht- en milieutoetsing), en tegelijk een legitieme reden voor de gemeente om vd Valk ter verantwoording te roepen. – Bij dergelijke LED- schermen moet volgens de provincie ALTIJD een lichtmetingsonderzoek worden gedaan, zoals ook verplicht is bij verlichting van sportcomplexen. Niet gedaan…… de mast staat aan de rand van een beschermde ecologische verblijfszone in het kader van Natura 2000 (bossche broek). Om die reden had bij de provincie ook een milieuvergunning moeten worden verkregen. Deze vergunning is tot op heden niet aangevraagd. Daarmee is er een derde reden om vd Valk op het matje te roepen.
– in een landelijke richtlijn lichtreclame worden duidelijke uitspraken gedaan over uitstraling over natuurgebieden, gemeente-overschrijdende overlast en horizonvervuiling. Allemaal van toepassing, en voor de provincie concrete reden om in te grijpen (en de gemeente Vught te overrulen).
Wie geïnteresseerd is in onderliggende stukken kan mij benaderen.

Ondertussen brandt de mast 24 uur, in plaats van hem ’s nachts te verduisteren, zoals de general manager van vd Valk eerder beweerde. Diverse bewoners van Zuid èn Vught hebben zich bij mij gemeld. Ook ambtenaren in de provincietoren vragen zich af welke “dwaas” dat scherm daar heeft neergezet. Maar de gemeente Vught blijft aangeven dat zorgvuldig is gehandeld. Hoe veel gaten wil je in je kaas??”
In het Brabants Dagblad wordt een reactie van de provincie gegeven:
De provincie is van mening dat de LED-lichtreclamemast aan de Bossche randweg, die onlangs door Van der Valk Hotel ’s-Hertogenbosch-Vught is geplaatst, geen negatieve effecten heeft op omliggende natuur zoals het Bossche Broek. Enkele Vughtenaren en Bosschenaren maakten bezwaar tegen de opvallende lichtmast. Zij vinden de reclamemast horizonvervuiling en vrezen voor schade aan het beschermde natuurgebied Bossche Broek. Fractievoorzitter Judith Hendrickx (De Bossche Groenen) stelde het Bossche college van B en W schriftelijke vragen over de opvallende mast met lichtreclame.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *