JCDecaux zet in op ‘Smart Street Furniture’

Dit artikel is geschreven op basis van de presentatie die de Executive Vice President Strategy van JCDecaux, Albert Asséraf, gaf op het DailyDOOH Media Summit 2015 (19 mei, Londen).
De oorspronkelijke titel van zijn presentatie was ‘Cities and the digital revolution – new services and new behaviors’. Asséraf ging in op de ‘Smart City’ en welke wijze JCDecaux hierop inspeelt. Volgens de Verenigde Naties leven er op dit moment meer mensen in steden dan op het platteland. In 2040 woont naar verwachting meer dan 65% van de bevolking in steden (in 1950 was dat nog maar 29%). Maar ook de concurrentie tussen steden stijgt op diverse gebieden: aantrekken van meer bedrijven, toeristen, congressen, evenementen, sportactiviteiten. Je moet een attractieve stad zijn om je eigen economie te kunnen blijven stimuleren.
Het concept van de Smart City krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Asseraf legt het als volgt uit: een smart city is een stad die constante en duurzame economische ontwikkeling laat zien met een hoge levenskwaliteit op de volgende gebieden: economie, mobiliteit, bestuur wonen, omgeving en mensen (‘a city is only as smart as its citizens’). Waar moeten we concreet aan denken bij een smart city? Camera’s, sensoren die niveau van afvalcontainers controleren, datasensoren die passantenstromen in kaart brengen, parkeersensoren, multi media stations met applicaties die voor iedereen beschikbaar zijn. Al deze data kan weer gebruikt worden voor de ontwikkeling van de stad zelf.
JCDecaux is zo’n ‘smart city player’ volgens Asséraf. De rol van JCDecaux ziet hij op drie gebieden:

  • Connectiviteit. JCDecaux heeft met diverse mobiele operators contracten gesloten om de connectiviteit te verbeteren. Een mooi voorbeeld zien we in Amsterdam, waar JCDecaux een contract heeft gesloten met Vodafone. 200 abri’s zijn uitgerust met een 4G zender. Een ander voorbeeld zijn abri’s in Düsseldorf en Freiburg, waar in specifieke gebieden gratis wifi beschikbaar gesteld wordt.
  • Mobiliteit. JCDecaux is al vanaf 2005 actief met het leveren van ‘gratis fietssystemen’. ‘Connected objects’ in een mooi woord.
  • Smart Street Furniture. De eerste generatie ‘smart abri’ is de afgelopen jaren getest in Parijs. Gratis wifi, oplader voor mobile telefoons, 72-inch reclamescherm, lokale reclame, reizigersinformatie waren onder meer de mogelijkheden van deze innovatieve abri.

De ervaringen vanuit deze pilot hebben geleid tot een nieuw ontwerp dat gepresenteerd werd tijdens zijn presentatie. Een zeer flexibele, innovatieve en mooie abri zal in Parijs (en waarschijnlijk ook andere steden) geïnstalleerd gaan worden. Denk aan eerder genoemde specificaties, maar ook voeding via zonne-energie of een ‘groen dak’. Op de foto bij dit artikel zien we hoe deze nieuwe abri er in werkelijkheid uitziet.
Een ander voorbeeld betreft de ‘Digital Totems’ zoals deze in Aix-en-Provence geplaatst zijn: op dit moment al een gebruiker per 3 minuten, hetgeen veel meer is dan verwacht was.
aixenprovence
In Sao Paolo zijn hypermoderne stadsklokken geplaatst, met aankondigingen van culturele evenementen, nieuws, live feed van het twitter-account van de stad.
clocksao
De digitale mogelijkheden geven vrijwel onbegrensde kansen voor een slimmere communicatie dankzij de toegenomen interactiviteit, directe betrokkenheid van de consument, innovatie, relevantie, integratie met sociale media en accountability. JCDecaux richt zich op het ontwikkelen van geavanceerde communicatie oplossingen voor merken/adverteerders. Vier aandachtsgebieden worden door Asséraf aangegeven:
(1) Digitale displays zoals deze geïnstalleerd zijn in La Défense. De visuele impact is enorm, maar het zijn ook effectieve schermen.
ladefense
Connectiviteit en data. De uitdaging ligt in het feit om met consumenten te communiceren op het juiste tijdstip en op de juiste locatie. Real data in real time is in het kort de ‘connected city’. Een mooi voorbeeld betrof de Guerlain campagne die in diverse landen op vliegvelden uitgevoerd is. Passagiers werden in hun eigen taal aangesproken, echter wel steeds met dezelfde boodschap.
guerlain
Innovatieve oplossingen. De creatieve teams van exploitanten weten steeds meer digitale technieken te combineren, zoals:
De Walking Dead campagne in Wenen: prachtige combinatie van diverse technieken (oktober 2014).
Choosing the palest person in Oslo: Een mooie campagne van JCDecaux in Oslo (januari 2014). Norwegian Airlines zocht naar de ‘most pale person’. Een foto werd genomen van de passant, gestuurd naar het scherm op het station. De blankste persoon won een ticket naar een zonnige bestemming.
Convergentie: online & offline media smelten samen.
Le Fast Shopping: kijk wat mogelijk is bij online shopping!
 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *