Een echte groene abri

,

Meestal schrijven we over abri’s als reclamedrager, maar een abri kan ook een ‘groendrager’ zijn, zo bewijzen een aantal abri’s op de Coolsingel in Rotterdam. Door de daken van de tramhaltes te beplanten, is 116 m2 extra groen aan de Coolsingel gecreëerd. Op deze manier toont de gemeente Rotterdam hoe je op een creatieve manier kunt omgaan met objecten in de buitenruimte en dat groen zelfs op kleine ruimtes kan.

Bron: Stedelijk Interieur
De initiators RNW Conceptdesign en Van Vliet daktuinen, willen de vele bezoekers en bewoners van Rotterdam laten genieten van dit verrassende beeld. De groene daken staan echter niet alleen mooi in het straatbeeld, ze zijn ook functioneel. Door het watervasthoudend vermogen van een groen dak en het vertraagd afvoeren van het water, levert dit een oplossing voor de afvoer van regenwater. De groene haltes zullen ook een effect hebben op fijnstof. Elke keer wanneer een tram voorbij rijdt, waait stof op. Normaal kwam dat op een kaal dak en blies de wind het weer weg. Het stof wordt nu vastgehouden door de beplanting.
Volgens Eduard van Vliet, eigenaar van Van Vliet daktuinen, gaat het in eerste instantie om een proef van drie maanden. ‘Als het de gemeente bevalt, kunnen we dit project daarna verder uitbreiden.’ Bang voor vandalisme is Van Vliet niet: ‘De haltes zijn onder andere begroeid met rozen, de doornen zullen eventuele vandalen echt wel tegenhouden.’
De transformatie van de tramhaltes sluit aan bij de doelstelling van Rotterdam Groenjaar 2008. Rotterdam wil een groener imago creëren en bewoners en bezoekers van de stad betrekken bij het groen, met name in het centrum.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *