De impact van plastic zonnepanelen

Flexibele en goedkope zonnepanelen zullen vermoedelijk op korte termijn tot grote veranderingen leiden in de bouw en zeker ook op het gebied van bushokjes.

Plastic zonnecellen (PV) zijn goedkoper, lichter en makkelijker te installeren in vergelijking met de silicium zonnepanelen die momenteel de markt domineren. De plooibaarheid van kunststof en de lage verwerkingskosten betekenen dat het gebruik van deze zonnepanelen al op hele korte termijn sterk kunnen gaan stijgen.
Het Amerikaanse bedrijf Konarka is reeds begonnen met deze nieuwe technologie te implementeren in consumentenproducten zoals parasols en bagage en installeerde zelfs een ‘vliesgevel’ van plastic PV op de buitenkant van een kantoorgebouw in Florida.
Het bedrijf heeft ook bushokjes in San Francisco voorzien van deze ‘Power Plastic’ panelen en er zijn plannen om het gebruik van dit product verder in straatmeubilair te integreren.
De meerderheid van de kunststoffen die we tegenkomen in het dagelijks gebruik zijn in wezen isolatoren – zij geleiden geen warmte of elektriciteit – maar de moleculaire structuur van kunststof PV maakt het stromen van elektronen mogelijk. Er moeten echter nog verbeteringen worden aangebracht; de efficiëntie van de beste plastic apparaten is niet meer dan 8 procent, terwijl silicium zonnepanelen een efficiëntie kunnen bereiken van 18 procent.
De biologische afbreekbaarheid van geleidend plastic is ook een probleem en de levensduur van kunststof PV komt momenteel nog niet in de buurt van de meer stabiele silicium zonnepanelen (ongeveer 20 jaar). Maar het is slechts een kwestie van tijd dat ook hierin veranderingen komen.

Bron: www.dailymail.co.uk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *