Criminelen op billboards?

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam overweegt toch foto’s op billboards in de stad te plaatsen van mensen die zaterdag 17 september betrokken waren bij de rellen bij het Feyenoordstadion. Eerder overwoog het OM ook beelden op de billboards te plaats, maar zag daar later van af omdat het toen om maar twee foto’s ging.
In Nederland hebben we dit fenomeen nog niet eerder gezien, maar in Engeland, Amerika en diverse andere landen wordt deze praktijk al langer toegepast (voornamelijk op digitale billboards). De FBI heeft de afgelopen jaren hier zeer goede ervaringen mee opgedaan. Chris Allen, een woordvoerder van de FBI, meldde vorig jaar dat ze begonnen zijn met testen in 2007, maar dat ze nu een netwerk inschakelen in meer dan 40 staten. Volgens de FBI kunnen de billboards direct gerelateerd worden aan het oplossen van 35 zaken in de afgelopen twee jaar! Het aantal opgeloste zaken ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat de tipgevers niet altijd melden waar ze de informatie over een bepaalde verdachte zagen. De billboards blijken succesvoller te zijn dan Internet en andere rivalen (televisieshow America’s Most Wanted bijvoorbeeld).
Voor wat betreft Rotterdam gaat het om drie foto’s die al een week op de website staan, maar waarop geen reacties zijn binnengekomen. ”Wij denken dat er mensen in onze regio zijn die deze mensen kennen. Daarom overwegen we deze op billboards in de stad te plaatsen”, aldus de woordvoerster.
Die stonden ook nog maar net op de internetsite rijnmondveilig.nl. Het was toen een te zwaar middel om ze ook op de billboards te plaatsen. ”Nu zou dat wel kunnen omdat de foto’s op de website nog niks hebben opgeleverd”, aldus de woordvoerster.
Wanneer definitief de beslissing valt om wel of geen foto’s op billboards te plaatsen, is nog niet duidelijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *