Buitenreclame creativiteit volgens Lode Schaeffer

,

Op donderdag 15 maart 2013 organiseerde Kinetic een interessant bijeenkomst (Igniting Creativity Event), waar creativiteit van buitenreclame central stond. Lode Schaeffer, oprichter and Creatief Directeur van reclamebureau INDIE en een van de meest bekroonde creatief directeuren van Nederland sloot de bijeenkomst af met een pleidooi voor liefde voor (buitenreclame) creativiteit. Hierbij een (niet volledig) overzicht van de creatieve uitingen zoals Schaeffer die liet zien.
Zijn huidige reclamebureau werkt voor Domino Pizza, waarvoor ze al baanbrekend werk geleverd hebben. Op de eerste foto zien we de bekende Domino scooters die echter voorzien zijn van geluid; de toeter is vervangen door kreten als ‘lekker pizza’ etc. Het creatieve werk heeft honderden blogs gehaald en wordt op dit moment verder uitgewerkt.
‘Het is maar reclame, maar ja als wij dat nou al gaan zeggen…’, zo begin Schaeffer zijn inspirerende kijk op reclame. Buitenreclame is geen behang, tenminste niet als we eruit willen springen en de kijker/passant de boodschap willen laten onthouden.
Suit Supply
suitsupply
Shockeren is makkelijk, zo laat de ‘Shameless’ campagne van Suit Supply zien (2010). Opvallen is niet zo heel moeilijk, maar deze uiting is toch meer vulgair dan iets anders. Maar liefst 114 burgers dienden een klacht in bij de Reclame Code Commissie. De campagne zou in strijd zijn met ‘goede smaak en het fatsoen’.

 Maandag 22 november 2010 werden de klachten tegen Suitsupply afgewezen. “De Reclame Code Commissie heeft klachten tegen 3 billboardreclames van Suitsupply afgewezen. De commissie vindt dat de verwijzing naar seksualiteit in geen van de drie uitingen van dien aard is, dat de grenzen van de goede smaak, het fatsoen of de goede zeden worden overschreden”, aldus de Reclame Code Commissie.

Wel heeft het bedrijf in Londen, op verzoek van winkelcentrum Westfield, de posters moeten verwijderen.
Turkish Airlines
turkish-airlines
Impact creëren is belangrijk, maar dan moeten er geen fouten gemaakt worden. Er zal toch wel enige paniek op het hoofdkantoor van Turkish Airlines zijn ontstaan na het plaatsen van deze campagne.
Danielle Smith
daniellesmith
De uiting op de bus voor de Canadese politica Danielle Smith heeft impact, maar de vraag is of die impact wel op de juiste plekken aangebracht is.
Timotei
timotei-550
Humor zorft dat mensen reclame onthouden maar het merk (vaak) vergeten. Maar humor kan ook iets doorbreken; mensen kunnen het merk vergeten, maar willen het product toch hebben. De bijzonder creatieve en grappige uiting van Timotei spreekt boekdelen (2005).
Coca Cola
cokehands
Gaat het dan om aandacht trekken of bewustwording. Natuurlijk kan je geen keuze maken, want het gaat om het doel van de champagne. Coca Cola bedacht een klassieker die beiden in zich heft: het trekt de aandacht, is simple, maar ook een doordenker. Schaeffer vindt deze champagne een goed voorbeeld van iets wat goed is, toch nog net iets beter gaan doen.
Ariel
ariel
Een fantastisch voorbeeld van een uiting met impact betreft de campagne voor een wasmiddel (Ariel, 2006). Langs de snelweg zie je in de verte een grote vlek, maar als je er langsrijdt, verdwijnt de vlek (Engelstalige vertaling van de boodschap: ‘comes out this fast’). Reclame voor wasmiddelen kunnen dus wel degelijk heel creatief zijn.
Asito
asito
Niet specifiek een buitenreclame campagne, maar wel een indoor boodschap met impact. Op vliegvelden (zo ook Schiphol) kan de schoonmaakorganisatie niet alle toiletten schoonhouden. Gewoon te weinig capaciteit. Maar Asito heeft daar het volgende op bedacht. Je zet een schoonmaakwagen voor de toiletten en laat die daar staan. De boodschap is simpel: of de toiletten worden binnenkort schoongemaakt, of ze zijn net schoongemaakt.
Ecover
stealformula
Het Belgische milieuvriendelijke wasmiddel Ecover koos een andere strategie: ze plaatsen grote uitingen vlak bij de plek waar werknemers/vestigingen van concurrentie zitten. Op hun steigerdoeken werd hun boodschap simpel uit de doeken gedaan: “Steal our Formula”. Maatschappelijk verantwoord ondernemen?
5/07/2002 Het Belgische schoonmaakmiddelmerk Ecover voert actief campagne door zijn formule aan het publiek prijs te geven. De formule is op ballonnen en t-shirts geschreven en die zijn ook voor de Europese hoofdkantoren van de grote concurrenten Unilever en P&G gesignaleerd.
{ FIRST 10 DIGIT PRIME IN CONSECUTIVE DIGITS OF E }.COM
firstdigit-550
In juli 2004 plaatste Google een complexe wiskundige vraag op een billboard in het hart van Silicon Valley. Het antwoord, 7427466391.com, leidde naar een web pagina met nog een wiskundige vraag. Echter nog steeds zonder een afzender van de adverteerders. Pas als je alle vragen opgelost had, kwam je erachter dat Google op zoek was naar jou (wiskundigen). Een innovatieve manier van personeelswerving.
Braziliaanse hiphop
hiphop1
Deze uiting valt pas op als er iemand op het bankje gaat zitten:)
hiphop2
Domino Pizza
Tot slot nog het mooie creatieve werk voor Domino Pizza op het strand (2009).
domino-strand
Op het strand heb je zeker trek in een pizza, maar ja waar haal je hem dan af? Domino Pizza plaatste een deur op het strand. Simpel & doeltreffend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *