Bruto mediabestedingen buitenreclame 2015

, ,

Onderzoeksbureau Nielsen heeft op 21 maart 2016 weer haar jaarlijkse rapport inzake de mediabestedingen gepubliceerd. Een aantal conclusies:

  1. buitenreclame neemt 7,3% van de totale bruto bestedingen in (televisie, dagbladen, radio, buitenreclame, tijdschriften, folders en bioscoop – maar exclusief internet)
  2. reclame op het 2m2 formaat (onder meer in abri’s) blijft het belangrijkste medium voor adverteerders
  3. de omzet op reclamemasten is voor het eerst groter dan de bestedingen aan billboards (in 5 jaar is het aandeel van billboards significant gedaald)
  4. digitale buitenreclame (zowel indoor als outdoor) heeft nu een aandeel van 4%, maar wij merken op dat de digitale omzet die gerealiseerd wordt op reclamemasten en abri’s niet separaat gerapporteerd wordt; het totale aandeel van digital out-of-home ligt daardoor iets hoger

Een paar leuke weetjes:

  • de categorie overig bestaat uit diverse reclamevormen zoals reclame op en in bussen, indoorreclame, gratis kaarten, promoties
  • in 2015 registreerde Nielsen ruim 174.000 advertenties met een gemiddeld budget per adverteerder van bijna €245.000
  • de top 4 van grootste adverteerders (McDonalds, Unilever, KPN en Vodafone) is niet gewijzigd, behalve dat McDonalds nu de grootste adverteerder is (Unilever heeft net als bij televisie en tijdschriften flink bezuinigd)

De totale bruto bestedingen in 2014 bedroegen ruim €464 miljoen. Dat is een daling ten opzichte van 2014, maar die afname is volledig toe te schrijven aan de aanpassing van de tariefstructuur bij JCDecaux.
Deze gegevens zeggen echter NIETS over de netto mediabestedingen. Exploitanten leveren Nielsen de bruto tarieven (zonder informatie over kortingen, bezettingsgraad e.d.). We kunnen deze analyse dus alleen gebruiken om op macro-niveau een aantal ontwikkelingen te illustreren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *