Slimme maatregel tegen wildplakken

GENT – De Vlaamse stad Gent heeft een opmerkelijke manier gevonden om illegale affiches voor evenementen te bestrijden. Burgemeester Daniël Termont laat de affiches beplakken met de stroken ‘afgelast’ of ‘nieuwe datum’.
„Met deze actie hopen we dat de organisatoren heel veel telefoontjes en opmerkingen krijgen van mensen die naar hun evenement willen komen. Hopelijk zullen ze dan begrijpen dat we wildplakken niet langer kunnen aanvaarden”, zegt Sandra Rottiers, de coördinerende ambtenaar zaterdag in de krant Het Laatste Nieuws. De wildplakkers reageren woest. De muziekgroep Ratkabaybal zag tot haar schrik dat de gemeente ‘afgelast’ had geplakt op haar affiches voor de presentatie van de nieuwe cd op 17 april. Marjolein Hantson van de groep overweegt haar affiches weer over die van de gemeente te lijmen: „Het zijn trouwens mooie affiches en we plakken ze alleen op lelijke elektriciteitskasten en saaie vuilnisbakken”.
Toch valt het met de negatieve reacties wel mee, zo leert wat zoeken op Internet. Muziekgroep Ratkabaybal reageert als volgt:
Beste,
Wij lezen dat wij ‘woest’ zouden zijn omwille van de recente “Afgelast”-actie van de stad Gent tegen wildplakken. Zo hebben wij echter niet gereageerd en dat willen wij dan ook graag rechtzetten…
We vatten de actie van burgemeester Termont op zoals hij bedoeld is: ludiek maar kordaat.Wij zijn ons ervan bewust dat we buiten de wet handelen maar sta ons toe onszelf te verdedigen:
Het is zeker zo dat er in Gent talrijke legale plak-plaatsen zijn, maar die worden gemonopoliseerd door grote bedrijven die meerdere malen per dag overplakken. Als wij onze affiches, die we uit eigen zak betalen, daar hangen, duurt het geen halve dag voor ze weer zijn verdwenen. Ook dit is in strijd met de wet, maar hiertegen wordt vreemd genoeg niet opgetreden!
De twee waarschuwingen die volgens de burgemeester aan de actie voorafgingen (Het Journaal 20/03), hebben wij nooit gekregen en het is dan ook nogal cru ons af te doen als hardleerse overtreders, aangezien het een eenmalig evenement betreft en we slechts 150 affiches hebben geplakt…
Maar wat er ook van zij, de actie van het stadbestuur mist zijn effect niet. Omdat wij heus wel liever op legale wijze te werk gaan, zullen we een eventueel volgend evenement dus enkel via internet adverteren, aangezien de vele aanplakborden voor particulieren zoals ons volslagen nutteloos zijn. In het Gentse straatbeeld zullen dan ook binnenkort enkel nog de kapitaalkrachtige concertpromotoren en de commerciële publiekstrekkers te zien zijn, maar dat is blijkbaar de bedoeling van het stadsbestuur….
mvg, Rat Ka Bay Bal
PS: Onze CD-voorstelling op 17 april gaat voor alle duidelijkheid nog steeds door…
Meer informatie, vanuit de site www.apache.be:
De dienst Preventie van de stad Gent gebruikt sinds woensdagavond de methodes van de straat in zijn strijd tegen het wildplakken. Op verschillende affiches voor Gentse evenementen hing opeens een opvallende sticker met daarop in koeien van letters: ‘AFGELAST’. De organisatoren zijn not amused. ’Maar ik moet eerlijk gezegd wel meteen glimlachen om zo’n actie’, zegt Carlos Boidin van Comm’sa (Communicatie met zicht op de samenleving).
Organisatoren van Gentse feesten, fuiven en andere evenementen kleuren vaak buiten de lijntjes. Ze plakken hun affiches niet alleen op de officiële reclameborden, maar maken ook reclame op vuilnisbakken en andere decorstukken in het straatbeeld. Woensdagavond schrokken enkele organisatoren zich een hoedje. Niet alleen had een onverlaat een sticker (.jpg) over hun affiches geplakt, hij had er als verantwoordelijke uitgever ook zijn naam op gezet: Daniël Termont. De Gentse burgemeester.

    Kleine lettertjes

Aanvankelijk was er ongeloof. De burgemeester die illegaal geplakte affiches laat overplakken? Hier moest een grappenmaker aan het werk zijn. “Toch niet”, zegt Claude Beernaert, woordvoerder van burgemeester Termont (sp.a). “Dit is een actie van de dienst Preventie. Het is misschien een provocerende actie, maar we hebben nog geen klachten ontvangen.” Kon de stad Gent niet gewoon de organisatoren op de vingers tikken? “Dat is in het verleden al meermaals gebeurd. Ook deze keer hebben wij de illegaal aangebrachte affiches geregistreerd en zullen de organisatoren van ons horen.”
Dries Van Melkebeke van de dienst Preventie zegt van niet. “We hebben de actie voorgelegd aan de burgemeester en de juridische dienst. Zolang we aan een aantal voorwaarden voldoen, is er geen probleem. Zo moet er een verantwoordelijke uitgever vermeld staan en leggen we in kleine lettertjes uit dat het een gerichte actie tegen wildplakken betreft. We hebben vooral de organisatoren geviseerd die al meermaals een verwittiging ontvangen hebben. Ook hebben we eerst toestemming gevraagd aan de eigenaars van de cabines voor de nutsvoorzieningen en van de vuilnisbakken, respectievelijk Belgacom en Clear Channel.”

    Guerrilletechnieken

De actie werd niet aangekondigd. “Woensdagavond zijn enkele mensen van de stad Gent na hun uren op straat getrokken om de stickers te verspreiden”, zegt Van Melkebeke. Hij verwacht niet dat de actie een averechts effect zal hebben. “Tenslotte zijn er genoeg legale borden waarop organisatoren affiches kunnen plakken. We hebben een stagiaire een onderzoek laten doen, en toen bleek dat Gent koploper is in Vlaanderen met tientallen borden die zich op strategische plekken bevinden.”
Carlos Boidin van het Gentse communicatiebureau Comm’sa kan de actie in ieder geval wel smaken. “Ik heb die stickers zelf nog niet gezien, maar ik moet wel meteen glimlachen als ik zoiets hoor”, bekent hij. “Het is een mooie tegenzet van de stad. Ze beantwoorden guerrillatechnieken met guerillatechnieken. De vraag is natuurlijk of het iets zal uithalen.”

    Kleine garnalen

Boidin heeft echter ook begrip voor de kleine organisatoren. “Zij beschikken niet over voldoende geld voor een professionele campagne. En de vraag is ook of er voldoende alternatieven zijn om affiches te plakken. Uiteindelijk wil je als organisator toch aanwezig zijn in het straatbeeld.”
Günter, een van de geviseerde organisatoren, beaamt dat er voldoende legale aanplakborden zijn in de stad. “Maar het probleem is dat dat het werkterrein is van enkele professionele firma’s. Drie keer per dag komen zij affiches plakken. Daar kunnen wij als kleine garnalen niet tegenop. Zodra die bedrijven een affiche zien die niet van hen is, overplakken ze die. Wat nochtans ook niet mag: in hetzelfde politiereglement staat dat er per evenement maar één affiche mag hangen op zo’n bord. Als de stad daar niet tegen optreedt, móéten wij wel op zoek naar illegale alternatieven.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *