R-net halte krijgt “Special Award Goed Industrieel Ontwerp”

De komende jaren zullen in de Randstad de R-net abri’s op grotere schaal uitgerold gaan worden. De R-net halte is ontworpen voor het in december 2011 te lanceren nieuwe hoogwaardig openbaar vervoer netwerk in de Randstad. De productformule is gebaseerd op een scenario waarin in de toekomst verschillende vervoersmiddelen tot hetzelfde HOV-netwerk kunnen behoren: bus, tram, trein, metro en schip. De hiervoor in aanmerking komende lijnen vormen samen een netwerk met de vier grote steden als knooppunten en met vertakkingen in verschillende richtingen. De R-net abri zal geplaatst worden binnen bestaande concessies en langs de regionale lijnen.
FromAtoB Public Design ontwikkelde de R-net halte die eind oktober bekroond is met een “Special Award Goed Industrieel Ontwerp”. Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van prof. dr. ir. Wim Poelman heeft zich in Eindhoven gebogen over de ruim 70 inzendingen voor de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2011. De jury kende niet alleen een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp maar ook de Special Award voor Functionaliteit toe aan de R-net halte.
De halte biedt meer comfort en beschutting aan reizigers en is door de opvallende rode hanenkam met het R-net logo goed herkenbaar. Uitgangspunt is dat reizigers direct kunnen zien dat ze met een halte van het nieuwe netwerk te maken hebben. Daarmee is er eenheid geschapen over de grenzen van verschillende gemeentes, wegbeheerders en reclame-exploitanten.
Het modulaire ontwerp maakt verschillende afmetingen en uitvoeringen mogelijk. In de diepste variant is ook een deel van de voorzijde gesloten met een glazen wand, waardoor meer beschutting wordt geboden. Inmiddels zijn er al een kleine tweehonderd R-net abri’s geplaatst, onder anderen bij de haltes van het kerntraject van de Zuidtangent en de Zuidtak en in Almere en Haarlem.
FromAtoB ontwikkelde samen met Mijksenaar de complete productformule voor het R-net, in opdracht van Provincie Noord-Holland en OV-bureau Randstad.
Tijdens de Dutch Design Week staat er een complete R-net abri voor het Klokgebouw in Eindhoven waar van 22 tot en met 30 oktober alle erkende ontwerpen te zien zijn in de tentoonstelling GIO 2011.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *