Positieve invloed van digitale billboards op autobestuurders

, ,

Digitale billboards zorgen voor meer aandacht van de bestuurder voor de weg.
De invloed van digitale buitenreclame op het verkeer is continu een aandachtspunt bij het plaatsen van reclameobjecten. “Alles wat de aandacht trekt, maakt het verkeer onveiliger” is daarbij meestal de visie van verkeersdeskundigen. Toch is er wereldwijd nauwelijks betrouwbaar onderzoek aanwezig dat deze stelling kan bevestigen.
Elk jaar sterven ongeveer 1.300 mensen en raken 33.000 anderen zwaargewond op de Australische wegen. Elke anderhalve minuut voeren bestuurders een ‘secundaire taak’ uit tijdens het rijden (zoals kijken naar hun telefoon). In feite vindt 88% van de bestuurdersafleiding plaats in de auto’s. Ondanks het risico van afleiding in de auto, is regulering vooral gericht op afleidingen buiten de auto.
Zeer recent is nieuw onderzoek van de Australische Outdoor Media Association opgeleverd:
De vraag die OMA beantwoord wilde hebben is “Kan goede buitenreclame onze wegen veiliger maken?” De OMA vertegenwoordigt alle grote Australische outdoor exploitanten die gezamenlijk duizenden reclameborden geplaatst hebben langs doorgaande wegen. OMA probeert via onderzoek het gedrag van bestuurders beter te begrijpen en de veiligheid op de wegen te verbeteren.
In 2018 werkte de OMA samen met de Australian Road Research Board (ARRB; een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor verkeersveiligheid) om het rijgedrag van bestuurders te onderzoeken van twee digitale billboards op complexe kruispunten in Queensland. Uit het onderzoek komt nauwkeurig naar voren hoe mensen rijden in de aanwezigheid van digitale reclameborden.
Het onderzoek:
Aan de hand van videogegevens van voertuigbewegingen werd het gedrag van de bestuurders gemeten in de directe omgeving van de billboards (de duur van de advertenties varieerden tussen 8 en 30 seconden). De gegevens werden vastgelegd in de spitsuren en tijdens de nacht. Twee factoren zijn primair verantwoordelijk voor een groter risico op ongelukken: het afwijken van de rijstrook en te laat/ niet stoppen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat deze twee factoren verantwoordelijk zijn voor meer dan 75% van de ernstige ongelukken.
De belangrijkste conclusies zijn:

  • Digitale billboards zorgen voor meer aandacht van de bestuurder voor de weg. Er zijn veel elementen in de auto die de aandacht afleiden (denk aan mobiele telefoon, het navigatiesysteem, kinderen, eten, drinken). De reclameborden geven de noodzakelijke afleiding die de bestuurder juist extra aandacht geeft voor de omgeving.
  • Bestuurders blijven in hun rijstrook (er werd ofwel geen verschil gemeten, of zelfs een verbetering).
  • Bestuurders stoppen eerder op tijd (op vijf van de zes kruisingen).
  • Gedurende het onderzoek (4 weken) is geen enkel ongeluk geregistreerd.

Klik hier voor een video met een korte samenvatting van de resultaten.
Een kopie van het onderzoeksrapport is direct verkrijgbaar bij NABB (info@NABB.nl).
Voor alle onderzoeksresultaten kunt u ook de website van OMA bezoeken: www.oma.org.au.
 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *