Multimediale lantaarnpaal in Zoetermeer

Op vrijdag 3 maart is in Zoetermeer de eerste van tien multimediale lantaarnpalen geplaatst. De paal is uitgerust met een camera en een groot scherm waarop lokale middenstanders reclame kunnen maken. Een touchscreen geeft informatie over bijvoorbeeld openbaar vervoer en gemeentelijke diensten. Daarnaast is omgevingsbewaking een belangrijke toepassing.
image

Bron: Automatiseringsgids van 3 maart. Maar het nieuws haalde overal de landelijke pers, kortom een ontwikkeling die opzien baart. Uit het artikel van de Automatiseringsgids het volgende:
De multimediale lantaarnpaal is ontwikkeld door het Streetlight-consortium van KPN, Lucent en Tyco. In Zoetermeer-pilot zullen 10 lantaarnpalen geplaatst worden en zal onderzocht worden hoe ze efficiënt gebruikt kunnen worden: wie wil er meedoen en wat hebben ze daar voor over? Vooralsnog biedt de eerste paal draadloos internettoegang, informatievoorziening en bewakingstoepassingen.
De eerste palen worden allemaal op glasvezel aangesloten. Bij grotere opstellingen wordt er gewerkt met ‘moederpalen op glas’ en dochterpalen die via een radiografische verbinding met de moederpaal in contact staan.
Wethouder Bé Emmens van Zoetermeer verwacht dat de paal een blijvertje is. Na de eerste paal voor het stadhuis volgt een tweede op de Mandelabrug bij het NS-station. Een locatie met regelmatig vandalisme waar nu cameratoezicht is. Die functie wordt wellicht geïntegreerd in de paal. “Al dient de camera in eerste instantie voor de bewaking van de paal zelf”, zegt Emmens. Hij voorziet dat er uiteindelijk door de hele stad slimme lantaarnpalen komen. Als de palen gemeengoed worden liggen de investeringen bij het consortium, aldus de wethouder. Verschillende gemeenten en organisaties hebben zich bij het consortium gemeld.
In de visie van Nico Baken, deeltijd hoogleraar aan de TU in Delft, KPN-strateeg en bedenker van Streetlight, zijn de mogelijkheden van de lantaarnpalen schier onbeperkt als ze in netwerken (er staan 4,6 miljoen lantaarnpalen in Nederland) worden geschakeld. “Ze vormen de ontbrekende schakel tussen de GSM- en UMTS-cellen en de thuisnetwerken, en maken als het ware een verneveling van vloeibare bandbreedte mogelijk. De mobiele mens van de nabije toekomst wil met zijn ‘personal network’ – een mobieltje, een PDA maar bijvoorbeeld ook chips die zijn hartslag controleren – altijd online zijn.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *