Hufterproof abri’s?

In de Telegraaf van zondag 7 januari is een bericht te lezen over een pleidooi van korpschef Ruud Blik van de politie Zuid-Holland-Zuid, waarin gepleit wordt om alle abri’s in ons land uit te gaan rusten met zogenaamd ‘hufterproof’ plexiglas. Dit zou het explosief stijgende aantal vernielingen van bushokjes een halt toe moeten roepen.
Navraag bij de twee grootste exploitanten (en eigenaren!) van abri’s, namelijk CBS Outdoor en JCDecaux levert meteen een verhelderend beeld op. Rond oud- en nieuw sneuvelt over het algemeen het glas van een aantal abri’s, maar ook van ander straatmeubilair trouwens. De schade stijgt echter niet afgelopen jaren, maar is juist constant gebleven.
De exploitanten zijn er heel snel bij als er iets stuk is (meestal binnen 24 uur en na de jaarwisseling zijnde exploitanten hier helemaal op voorbereid) en dat helpt ontzettend in het terugdringen van het vandalisme: de lol is er snel vanaf is als de abri binnen een paar uur weer gerepareerd is.
Ander materiaal (zoals plexiglas) zorgt niet voor verbetering; met name plexiglas gaat er na korte tijd al veel slechter uitzien en graffiti is veel moeilijker te verwijderen. Alles kan kapot gemaakt worden, ander materiaal is dus zeker geen oplossing. Juist het feit dat de overheid de exploitatie van abri’s aan buitenreclame exploitanten heeft overgelaten, is de garantie dat het vandalisme tot een minimum beperkt kan blijven.
image

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *