Het nieuwe opstappen begint nu! (in Zuid-Holland)

,

23 maart 2010 – De provincie Zuid-Holland plaatst vanaf eind maart in 40 Zuid-Hollandse gemeenten 400 nieuwe, moderne bushaltes en zo’n 1600 digitale informatieborden met daarop de actuele vertrektijden van de bus. De reiziger kan zo veilig en droog op de bus wachten en in één oogopslag zien hoe laat de bus vertrekt. De provincie Zuid-Holland introduceert deze kwaliteitsimpuls in het Openbaar Vervoer onder het motto ”Het nieuwe opstappen” op 25 maart met een feestelijke kick-off in Gorinchem. Asje van Dijk, gedeputeerde Verkeer & Vervoer van de provincie Zuid-Holland verricht dan samen met wethouder Van Santen van Verkeer & Vervoer in Gorinchem een spectaculaire starthandeling.

Digitale informatieborden
De digitale informatieborden maken onderdeel uit van het Dynamisch Reizigers Informatie Systeem (ook bekend als DRIS). Voor het DRIS-project zijn er 2 soorten displays ontwikkeld: knooppunt- en haltepaaldisplays. De 120 knooppuntendisplays zijn bestemd voor drukkere haltes waar meerdere bussen vertrekken en laten dan ook de tijden van meerdere bussen tegelijk zien. Voor ongeveer 1500 bushaltes worden de huidige informatieborden vervangen door digitale haltepaaldisplays. De vertrouwde reisinformatie: de zogenaamde vertrekstaten met de dienstregeling, is hier nog steeds op te vinden, met daarbij nu ook de actuele reisinformatie. De haltepaaldisplays werken op zonne-energie en dat maakt het tegelijkertijd een duurzame oplossing.
Nieuw haltemeubilair
De provincie gaat nieuw haltemeubilair plaatsen. De huidige bushokjes en fietsoverkappingen worden vervangen door een nieuw type dat voldoet aan de eisen van deze tijd. Het is gebruiksvriendelijker, onderhoudsvriendelijker en oogt modern en transparant. De komende jaren worden er zo’n driehonderd bushokjes vervangen door het nieuwe type. Dit gebeurt tegelijk met het geplande groot onderhoud aan de provinciale wegen. Daarnaast is er nog een groot aantal haltes waar op dit moment geen bushokje staat en waar we die de komende jaren zoveel mogelijk gaan neerzetten.
Reclame en onderhoud
Een deel van de abri’s zullen door Brouwer & Partners geëxploiteerd worden (met alleen landelijke campagnes) voor het plaatselijke bedrijfsleven worden vlakken gereserveerd voor exploitant Gripp. Het onderhoud aan het meubilair zal door OFS uitgevoerd worden en de levering en plaatsing van de nieuwe abri’s en de reclamevitrines zal door OFN gebeuren.
Het Nieuwe Opstappen
De genoemde aanpassingen betekenen een grote kwaliteitsverbetering voor de reiziger in het Openbaar Vervoer. Daarom presenteert de provincie het als ‘Het nieuwe opstappen’. De reiziger kan binnenkort overal in Zuid-Holland droog en schoon op de bus wachten en in één oogopslag zien wanneer de volgende bus vertrekt. De provincie heeft hiermee ook gekozen voor duurzaamheid, want de informatieborden werken op zonne-energie. Daarnaast worden huidige bushokjes vervangen door nieuwe, moderne exemplaren met led-verlichting.
Bronnen: website provincie Zuid-Holland, Brouwer & Partners

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *