A28 wordt reclamevrij

,

Er komt een eind aan de reclameborden langs de rijksweg A28. Door de gemeente Putten is besloten hier tegen handhavend te gaan optreden. Een eerste bezwaarschrift tegen het moeten weghalen van een bord is inmiddels ongegrond verklaard. Het groeiend woud aan reclameborden is de Natuurbeschermingswacht Noordwest-Veluwe al lange tijd een doorn in het oog. NABB vroeg zich al jaren af waarom deze gemeenten geen actie namen tegen deze bijna ‘on-Nederlandse’ situatie.

bronnen: www.deondernemer.nl en www.stentor.nl
De borden, vaak geplaatst op een trailer, worden gezien als een storend element in het landschap. Dat was de reden dat de gemeenten Ermelo, Putten en Nijkerk werden verzocht, met een beroep op de Algemene Plaatselijke Verordeningen, handhavend op te treden tegen de reclameborden.
De gemeente Ermelo laat weten al langere tijd geen reclameborden meer langs de snelweg te tolereren. Indien wordt geconstateerd dat er een bord is geplaatst, wordt de eigenaar consequent aangeschreven het te verwijderen. Indien nodig wordt hierbij gebruik gemaakt van een dwangsom om het weghalen van het bord af te dwingen.
Door de gemeente Nijkerk is onderzoek ingesteld naar aanleiding van het verzoek van de Natuurbeschermingswacht. Conclusie is dat op het grondgebied van deze gemeente geen reclameborden staan. Putten had het bedrijf Poliscounter VOF aangeschreven een langs de A28 geplaatst reclamebord weg te halen. De eigenaar ging hiertegen in beroep.
Voor het college was dit een mooi testmoment om te zien of hun optreden ook wordt gesteund door de onafhankelijke commissie bezwaarschriften. De voornaamste grond om op te treden, is dat er sprake is van een bouwwerk. Uit onderzoek blijkt dat de trailer wel enkele malen is verplaatst naar andere locaties om daar dienst te doen voor promotionele activiteiten.
De commissie is echter van oordeel dat het bedrijf de aanhanger met reclamebord bewust heeft aangeschaft om in een weiland langs de snelweg A28 reclame te maken. En zich hierbij ook specifiek richt op de automobilist die van de weg gebruik maakt. Met het plaatsen van het bord wordt onder meer de bouwverordening overtreden.
De eigenaar stelde dat er meer borden staan langs de snelweg. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeente Putten laten weten geen enkel bord meer te gedogen. De commissie heeft geen reden aan dat besluit te twijfelen.
Putten heeft inmiddels meerdere bedrijven aangeschreven met de boodschap dat die hun reclameborden moeten verwijderen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *