Straatreclame tegen misdaad

De politie Haaglanden gebruikt affiches als wapen in de strijd tegen misdaad. Bij het oplossen van moordzaken worden zogenaamde windswingers, straatborden bekend van retailers, ingezet om getuigen op te roepen hun verhaal te doen. “Opsporing verzocht” komt weer terug in het straatbeeld.
Het gebruik van posters door de Hermandad is bepaald niet nieuw, zoals de Volkskrant meent te stellen. Denk maar aan de vastgenagelde posters uit het Wilde Westen:” Wanted Dead or Alive”. Recenter zijn de gele en roze posters die oproepen een moordzaak op te helpen lossen. Ze verbleken veelal ongelezen achter een raam van een politiebureau of een verlaten station.
De innovatie van de politie Haaglanden zit dus niet zozeer in het middel, maar in de plaatsing. Affiches en windswingers op straat, in de buurt van de misdaad of bij de woonplek van het slachtoffer. Zo wordt de druk op getuigen vergroot en ontstaat een beroep op opmerkzaamheid. De kracht ligt het gerichte bereik. Dit in tegenstelling tot het TV programma Opsporing Verzocht, waarmee veel mensen kunnen worden bereikt maar de spreiding groot is en de herhaling beperkt. Door de beperkte zendtijd kunnen daar ook maar een beperkt aantal zaken aan bod komen.
De poster methode is tot nu toe 4 keer toegepast en leidde in alle gevallen tot nuttige informatie. Nog niet tot de gouden tip, maar wel tot bewijs om zaken te helpen oplossen. Nu maar hopen dat deze posters niet teveel in het straatbeeld verschijnen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *