Rel om Oostenrijkse billboards

In Oostenrijk is grote ophef ontstaan over een kunsttentoonstelling die te zien is op billboards. Het beeld waar bijna heel Oostenrijk over valt laat de Franse president Chirac, de Amerikaanse president Bush en de Engelse Queen Elizabeth II zien in een copulerende houding.
image
bron: houtlog
Het gewraakte beeld maakt deel uit van een door de Oostenrijkse overheid gesubsidieerd kunstproject met de titel 25 Peaces. De kunstenaars komen uit alle 25 landen van de unie. De Oostenrijkse overheid subsidieerd het project met €1 miljoen. Slechts 3 van de in totaal 150 uitingen laten seksuele beelden zien. De ophef is deels ook over het feit dat juist nu Oostenrijk het voorzitterschap van de Europese Unie overneemt. De makers willen met hun project vraagtekens zetten bij een verenigd Europa en bij globalisering.
Buitenreclame exploitanten zijn over het algemeen zeer voorzichtig met het plaatsen van controversiële uitingen, dus is het opvallend dat deze posters toch opgehangen zijn. De reden is vermoedelijk divers: het is een kunstproject uitgevoerd met subsidie van de overheid, het was het einde van het jaar (minder controle?) en slechts 3 van de 25 uitingen waren controversieel. Het laatst bekende voorbeeld uit Nederland betrof de ‘plassex’ poster voor een tentoonstelling in het Groninger Museum – ook die zorgde een paar jaar geleden voor veel ophef in Nederland.
Tot slot nog even een ander voorbeeld van de gewraakte campagne (die 1 januari 2006 weer weggehaald is):
image

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *