Megaschermen BBC binnenkort in 7 steden

Voor het WK voetbal in 2002 werd de stad Manchester tijdelijk opgeluisterd met een 25 m2 groot LED scherm. Het medium bleek populair, zowel bij de bevolking als de stadsraad die de bindende werking zag op het uiteengevallen centrum. In 2003 besloot men te experimenteren met een permanent scherm als “stads TV”: een publiek venster op nieuws, evenementen en stadsinformatie. Dat experiment slaat aan en wordt nu uitgerold over 6 steden image

Zowel grote als kleine plaatsen gaan nu over op “public broadcasting” zoals de BBC dit fenomeen noemt: Birmingham, Liverpool, Hull, Leeds, Bedford en Derby. Andere gemeenten staan in de rij vanwege de sociale en economische uitstraling. Public broadcasting combineert een aantal voordelen, zowel voor citymarketing als voor het creëren van een dynamisch dgitaal stadscentrum. ‘Leven in de brouwerij” om het simpeler te zeggen. Door een mix van nationale en locale uitzendingen ontstaat een ontmoetingsplaats voor inwoners. Schouwburgen en theaters krijgen zo een plaats in de publieke ruimte, van straat evenementen wordt life verslag gedaan. Mediakunstenaars krijgen een stadspodium voor kleine films, scholen krijgen zendtijd voor zelf gemaakte clipjes van kinderen. De stad zelf toont een stadsagenda, voorlichtingsfilms, en reportages over locale ontwikkelingen. Bezoekersaantallen van 5000 man zijn niet ongewoon. Reclame is niet toegestaan, mede vanwege het publieke karakter van de BBC. Wel tonen bedrijfspartners PR filmpjes van sponsoring of maatschappelijk verantwoorde activiteiten.
De BBC, de stad en Philips zijn gelijkwaardige partners in elk project. De steden stellen de ruimte beschikbaar, betalen de hardware en produceren eigen inhoud. Philips levert de schermen met daglicht zichtbaarheid en de netwerk infrastructuur. De BBC levert (inter-) nationaal televisiemateriaal zoals samenvattingen van Winbledon, Eurovisie songfestival, muziekclips en kleine documentaires. Binnenkort verschijnen ook interactieve mogelijkheden waardoor burgers commentaar kunnen sms-en, foto’s sturen of zelfs levensgroot videogames spelen. Ook met interactie tussen de verschillende steden wordt al geëxperimenteerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *