Dudok abri in Hilversum

In de afgelopen maanden is het ‘abri’ straatbeeld in Hilversum veranderd: bijzondere nieuwe abri’s zijn geplaatst. Het zijn namelijk abri’s die geheel in Dudok stijl ontworpen zijn. Met de reclameposter zou Dudok vermoedelijk niet blij geweest zijn, maar het ontwerp mag er zijn.image
Architect Dudok heeft een grote stempel op Hilversum gedrukt, zodat het ook logisch is de gemeente via een tender buitenreclame exploitanten gevraagd heeft met voorstellen te komen voor de ontwikkeling van een nieuwe abri. Viacom Outdoor kwam als winnaar uit de bus en gaat de komende 15 jaar de door hun ontworpen abri’s ook exploiteren.
image
Een van de grootste Europese architecten van de 20e eeuw was Willem Marinus Dudok (1884-1974). Een van Dudoks opvallendste werken is het Raadhuis in Hilversum, dat gebouwd werd van 1928-1931 en zijn hele oeuvre eigenlijk het beste karakteriseert. Hij ontwierp verder talloze villa’s en monumenten, bijvoorbeeld op de Afsluitdijk (1933). In 1939 werd in Eindhoven voor personeel van Philips de wijk Het Witte Dorp gebouwd, die geheel ontworpen was door Dudok. In 1953 ontwierp Dudok de karakteristieke pompstations voor Esso. Er werden er 112 neergezet in het hele land, maar slechts twee gebouwtjes overleefden de tand des tijds: een in Groningen en de ander werd vanaf de rijksweg A2 bij Vinkeveen overgebracht naar het museum Autotron te Rosmalen).
Dudok behoorde niet tot een bepaalde stroming maar stond open voor het beste wat de verschillende stromingen hem boden. In het Hilversumse Raadhuis is bijvoorbeeld onmiskenbaar de invloed van Frank Lloyd Wright zichtbaar. In eigen land werd dit door de critici niet altijd gewaardeerd, maar in het buitenland wordt Dudok nog steeds gezien als de ideale samenvoeging van de Nederlandse architectuurstromingen uit het begin van de twintigste eeuw. Sinds 1991 wordt Dudoks naam ook voor het grote publiek in ere gehouden, door het naar hem vernoemen van enkele bekende horecabedrijven in door hem ontworpen gebouwen, in Den Haag, Rotterdam en Arnhem.
image
Bron: Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Marinus_Dudok)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *