De kracht van buitenreclame in een niet-stedelijke omgeving

De grootste concentratie van buitenreclame objecten vinden we natuurlijk waar de meeste passanten zijn – dus in de grootste steden en op de drukste knooppunten. Maar juist in die omgevingen gebeurt er ook heel veel, waardoor reclame soms weg kan vallen in het grote geheel. Niet geheel verrassend dus dat een van de exploitanten die veel reclamevakken heeft in niet-stedelijke omgevingen daar aandacht voor probeert te vragen. In andere woorden: ook outdoorreclame in ‘het buitengebied’ biedt veel toegevoegde waarde voor adverteerders.

Clear Channel Nederland en onderzoeksbureau Validators hebben onderzocht dat outdoor uitingen in niet-stedelijk gebied een beter aandachttrekkend vermogen hebben dan uitingen in stedelijk gebied. Tevens wordt in niet-stedelijk gebied vaker minstens één keer terug gekeken naar een outdoor uiting. In stedelijk gebied weten outdoor uitingen echter wel de aandacht iets langer vast te houden dan in niet-stedelijk gebied.

Aandachttrekkend vermogen

In een niet-stedelijke, relatief rustige omgeving vallen outdoor uitingen meer op (zichtbaarheidspercentage: 48%) dan in een stedelijke en relatief drukke omgeving (zichtbaarheidspercentage: 32%). Daarnaast wordt in niet-stedelijk gebied in een hoger percentage van de keren dat er naar een uiting gekeken wordt nog minimaal één keer teruggekeken (34% vs 23%). Outdoor uitingen in een stedelijke omgeving weten echter iets langer de aandacht vast te houden dan outdoor uitingen in niet-stedelijk gebied.

Vormgeving

Ook de vormgeving van de uiting speelt een rol in de opvallendheid. Zo vallen lichtgekleurde uitingen door hun contrast met de omgeving meer op in een stadse omgeving, terwijl kleurrijke uitingen met een centraal element in de uiting beter zichtbaar zijn in een rustige, niet-stedelijke omgeving. Wanneer uitingen goed opvallen in een bepaalde omgeving resulteert dit niet per definitie in een hogere merkoverdracht. Factoren als de leesbaarheid op afstand en de herkenbaarheid van de uiting spelen onder andere een belangrijke rol.

Validators heeft gebruik gemaakt van eyetracking in combinatie met online onderzoek.
 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *