NOG MAAR EEN PAAR DAGEN BILLBOARDS IN ROTTERDAM

Het jaar 2016 zal vermoedelijk ingaan als een van commercieel betere jaren in de Nederlandse OOH-industrie. De groei van reclame op het 2m2-formaat blijft doorgaan en digitale ontwikkelingen gaan sneller dan ooit. Toch is er een dissonant: DE BILLBOARDS. In de afgelopen jaren is de omzet van dit medium al enorm teruggevallen, waardoor ook de interesse van exploitanten om deze reclameobjecten te plaatsen sterk gedaald is.
In 2015 verdwenen de billboards al uit Den Haag en een van de grotere exploitanten van billboards, Exterion Media, verwijdert eind dit jaar alle billboards uit Rotterdam die geplaatst zijn op basis van de door de gemeente verstrekte concessie. In afgelopen jaren is het aantal billboards al sterk afgenomen (van 85 naar 40), maar ook de laatste 40 zullen nu geheel verdwijnen. Op private locaties zijn echter nog wel diverse billboards aanwezig:

  • Clear Channel exploiteert nog gewoon 59 Billboards in Rotterdam, waarvan 39 Billboards langs de weg, 9 op R’dam airport en 11 in parkeergarages.
  • MMD Media heeft op private locaties nog 25 billboards, waarvan een aantal midden in het centrum.

De redenen voor de daling van de billboardmarkt zijn divers:

  • tot voor de crisis van 2008/2009 waren de grootste adverteerders automotive en financials; deze adverteerders hebben hun bestedingen zeer sterk ingekrompen en het bleek zeer lastig alternatieve adverteerders te vinden
  • het succes van reclame op het 2m2 formaat, waarbij het portrait formaat aansluit op bestaande digitale uitingen (Facebook e.d.)
  • adverteerders willen steeds dichter bij het point-of-sale zitten (en billboards staan daar toch meestal verder vanaf)

Hoewel uit het buitenreclame onderzoek blijkt dat billboards goed scoren (grote impact met hoog bereik), blijkt dat emotionele overwegingen ook een grote rol spelen in de mediakeuze.
Er zijn op dit moment een paar digitale billboards geplaatst in Nederland. Exploitanten en adverteerders zijn enthousiast, zodat we verwachten dat in de komende jaren er een conversie plaats zal gaan vinden van analoog naar digitaal.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *